برات الکترونیکی

برات الکترونیکی چیست؟

امروزه اسناد رسمی و عادی به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که بخش مهم آن سندهای تجاری هستند. اسناد تجاری خود نیز به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به سفته، برات و چک اشاره کرد. احتمالاً شما با سفته و چک آشنا باشید، چرا که امروزه استفاده از این دو مورد بسیار رایج است. اما شاید اطلاع چندانی از برات و کاربرد آن نداشته باشید.

از همین رو در این مقاله به بررسی این سند تجاری و سامانه الکترونیکی آن می‌پردازیم تا با نحوه استفاده، کاربرد و مزایای برات الکترونیکی آشنا شوید.

برات چیست و چه تفاوتی با سفته دارد؟

قانون تجارت و بانک‌ها تابه‌حال تعریف مشخصی از برات ارائه نداده‌اند اما به‌طورکلی برات به نوعی سند تجاری گفته می‌شود که جایگزین وجه نقد یا همان پول است و برای استفاده از آن سه شخص دخیل هستند. برای روشن‌تر شدن مفهوم برات مثالی را بیان می‌کنیم.

فرض کنید شخص “الف” به شخص “ب” بدهکار و از شخص “ج” طلبکار است. حال شخص “ب” با دریافت برات از شخص “الف” می‌تواند بدهی را از شخص “ج” به نفع خود دریافت کند .
به فردی که برات را صادر می‌کند برات‌کش، به شخص دریافت‌کننده این سند، دارنده برات و به شخص سوم برات‌گیر گفته می‌شود.

به‌طورکلی، افراد با برات می‌توانند معاملات و فعالیت‌های تجاری خود را بدون استفاده از وجه نقد پیش ببرند
اما برات با سفته چه تفاوتی دارد؟ هر دو مورد مذکور جزو سندهای تجاری و بسیار کاربردی هستند که در معاملات مورداستفاده قرار می‌گیرند. اما برخلاف برات که سه شرکت‌کننده دارد، در انجام معامله‌های تجاری با سفته دو فرد متعهد و متعهدله دخیل هستند.

مکان و نحوه پرداخت دو شرط اصلی برات هستند، درحالی‌که مکان پرداخت در معامله با سفته هیچ اهمیتی ندارد و فرد متعهد شده باید در زمان تعیین شده وجه سفته را پرداخت کند.
به‌علاوه موارد ذکر شده، سفته می‌تواند در وجه شخص حامل باشد اما ذکر نام طلبکار در برات الزامی است

برات الکترونیک چیست؟

دولت الکترونیکی یکی از برنامه‌های قانون توسعه ششم که چند سالی است با جدیت تمام دنبال می‌شود. بر اساس این قانون، سازمان‌ها و نهادهای دولتی موظف هستند که با فراهم‌کردن زیر ساخت‌ها، خدمات خود را به‌صورت غیرحضوری و در قالب الکترونیکی ارائه دهند. بانک‌ها جزو اولین نهادهایی بودند که از الکترونیکی شدن دولت استقبال کرده و اکنون بسیاری از خدمات خود را در این قالب ارائه می‌دهند.

در همین راستا، یکی از خدمات الکترونیکی ارائه شده از سوی بانک‌ها، راه‌اندازی سامانه برات و سفته الکترونیکی است. راه‌اندازی این سامانه به مشتریان، علی‌الخصوص تجار کمک می‌کند تا از مزایای بیشتری بهره‌مند شوند. با وجود سامانه مذکور، کاربران به‌جای صدور برات به شکل کاغذی، برات را در قالب فایل الکترونیک در وجه گیرنده برات صادر می‌کنند.

برات الکترونیکی چه مزایای دارد؟

امروزه استفاده از برات به انواع یک سند تجاری چندان مرسوم نیست اما در کل افراد می‌توانند برات را به دو صورت کاغذی و الکترونیکی دریافت کنند. البته فایل الکترونیکی این سند تجاری مزایا و قابلیت‌های خوبی را برای کاربران فراهم می‌کند که در این بخش از مقاله آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

1. امنیت بالا

اولین ویژگی و درعین‌حال مهم‌ترین ویژگی برات الکترونیک، امنیت فوق‌العاده و بالای آن است. به‌طورکلی اسناد تجاری که به‌صورت کاغذی صادر می‌شوند، در برابر جعل و دستکاری ایمن نیستند. برای مثال اگر برای فردی هرگونه سند کاغذی صادر کنید، این امکان وجود دارد که طرف مقابل با جعل و دستکاری آن شما را با مشکلات متعددی مواجه سازد. جعل و دستکاری برای تمامی سندهای تجاری که کاغذی هستند صدق می‌کند و برات کاغذی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
اما برات الکترونیک به دلیل ماهیت دیجیتالی که دارد، غیر قابل جعل و دستکاری است. به همین دلیل قالب الکترونیکی این سند تجاری ایمن‌تر از نسخه‌های کاغذی است.

2. سرعت بخشیدن به امور بانکی

الکترونیکی یا به بیانی دقیق‌تر دیجیتالی شدن خدمات و امور بانکی باعث افزایش سرعت فرایندها و امور بانکی شده است. در واقع کاربران بانک‌ها می‌توانند با خدمات تعبیه شده دیجیتالی امور و فرایندهای بانکی خود را در سریع‌ترین زمان ممکن انجام دهند.
همان‌طور که مشخص است، برات الکترونیکی هم در دسته خدمات دیجیتالی بانک‌ها قرار می‌گیرد و به همین دلیل کاربران و مشتریان هرگاه به این سند تجاری نیاز داشته باشند، می‌توانند آن را در عرض چند دقیقه برای فرد برات‌گیر صادر کنند.
در نهایت سریع شدن امور بانکی می‌تواند در افزایش رضایت مشتریان و بالارفتن تجربه کاربران هم مؤثر باشد.

3. تهیه برات در تمامی ساعات شبانه‌روز

قبل از راه‌اندازی برات الکترونیک، افراد برای تهیه برات فقط در زمان‌های اداری و با حضور در شعب فیزیکی بانک‌ها می‌توانستند این سند را تهیه کنند. اما برات الکترونیک این امکان را برای مشتریان فراهم می‌کند تا در هفت روز هفته و 24 ساعته این سند تجاری تهیه کنند.

برات الکترونیک در افزایش رضایتمندی و تجربه بهتر کاربران بسیار مؤثر است

در بخش قبلی مقاله به سه مورد مهم از مزایا و قابلیت‌های برات الکترونیکی اشاره کردیم. اما تمامی موارد ذکر شده به افزایش و رضایتمندی کاربران از خدمات بانکی منجر می‌شود. به بیانی دیگر کاربران با وجود برات الکترونیکی به‌راحتی می‌توانند خیلی سریع و در هر ساعات از شبانه‌روز و با خیالی آسوده از عدم جعل و دستکاری، برات را در وجه هر شخصی صادر کنند.
در نهایت، افزایش رضایتمندی کاربران در کنار مزایای ذکر شده می‌تواند به عملکرد بهتر و افزایش راندمان بانک‌ها منجر شود.

جمع‌بندی نهایی

برات برای معاملات بین کسب‌وکارها بسیار کاربردی است و همچنان بسیاری از کسب‌وکارها برای پرداخت وجه و مبالغ موردنظر از این سند تجاری استفاده می‌کنند. حالا با راه‌اندازی برات الکترونیکی، کاربران می‌توانند به‌راحتی و در سریع‌ترین زمان ممکن از این سند تجاری استفاده کنند. الکترونیکی شدن این سند تجاری مزایای بسیار خوبی را به همراه دارد که می‌توان به امنیت بالای آن، سریع‌تر شدن فرایندهای بانکی و تهیه برات در تمامی ساعات شبانه‌روز اشاره کرد.

احراز هویت الکترونیکی برای فروشگاه های فروش اقساطی

برات الکترونیکی چیست؟ امروزه اسناد رسمی و عادی به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که بخش مهم آن سندهای تجاری هستند. اسناد تجاری خود نیز به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به سفته، برات و چک اشاره کرد. احتمالاً شما با سفته و چک آشنا باشید، چرا که امروزه استفاده از این …

احراز هویت چیست و چرا برای سازمان‌ها مهم است؟

برات الکترونیکی چیست؟ امروزه اسناد رسمی و عادی به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که بخش مهم آن سندهای تجاری هستند. اسناد تجاری خود نیز به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به سفته، برات و چک اشاره کرد. احتمالاً شما با سفته و چک آشنا باشید، چرا که امروزه استفاده از این …